Hur sköter jag mina glasögon?

 • För att förlänga livslängden på dina glasögon är det viktigt att du sköter dina glasögon rätt. Vi säljer smidiga spraykits för dig som vill ta hand om dina nya glasögon på bästa sätt.

  Så här tvättar du dina glasögon på bästa och enklaste sätt:

  1. Skölj glasögonen i ljummet vatten för att ta bort partiklar som riskerar att repa ytan.
  2. Använd dina fingrar för att försiktigt tvätta glasen med putsmedel för glasögon eller PH-neutralt diskmedel.
  3. Avlägsna medlet med fingrarna samtidigt som du sköljer glasögonen i rinnande vatten. Skaka sedan av överflödigt vatten.
  4. När glasögonen är riktigt rena kan du torka av dem med en putsduk eller ren och luddfri bomullshanduk. Nu kommer de mesta av vattnet redan ha försvunnit från glaset så du bara behöver torka bågarna.
  5. Borsta bort eventuell smuts från kanterna och näskuddarna med en mjuk tandborste men var noga så du inte borstar glaset.

  Undvik repor i glaset

  • Det allra enklaste sättet för att undvika repor är att köpa till en kompletterande ytbehandling i samband med ditt glasögonköp.
  • Förvara alltid dina glasögon i fodralet när de inte används. Har du dem i fickan, i handväskan eller på bordet finns risk för att glasen repas.

   Var rädd om ytbehandlingen

   • Innan du putsar dina glasögon, skölj dem först i ljummet vatten för att ta bort partiklar som riskerar att repa ytan. Undvik att skölja dem i för hög vattentemperatur för att inte riskera att ytbehandlingen spricker.
   • När du rengör dina glasögon, använd putsmedel för glasögon eller PH-neutralt diskmedel. Använd aldrig produkter som innehåller ammoniak som t.ex. fönsterputs då det kan skada ytbehandlingen på glasen

    Använd putsduk

    • Använd den putsduk som medföljer med dina glasögon, eller en annan mjuk duk. Använd aldrig grovt tyg, hushållspapper eller liknande då det kan skada ytbehandlingen på glasen.
    • Tvätta din putsduk med jämna mellanrum över 40 grader då smuts och partiklar fastnar i putsduken och kan orsaka repor i glasen. Använd aldrig mjukmedel eftersom det kan fastna i tyget och efterlämna spår på glasögonen nästa gång du rengör dem.

    Undvik höga temperaturer, kemikalier, hårspray, hudkräm osv

    • Ta alltid av dig glasögonen när du sprayar håret då hårsprayen kan skada både båge och glas.
    • Tänk på att plastbågar kan absorbera ämnen från huden (t.ex. salter). Det är det du ibland kan se som en vitaktig hinna på dina plastbågar. För att undvika att bågen mattas med tiden bör du använda ett äldre par vid exempelvis träning.
    • Undvik att lägga glasögonen där det är stark värme som t.ex. i bilen eller utsätta dem för höga temperaturer från exempelvis ugn, bastu eller liknande då detta kan skada ytbehandlingen.
     • Vill du hjälpa oss att förbättra svaret?

        

      Vilken information saknar du?